Autentická Umbria, Assisi, dedina kvetov Spello a sladké bozky v Perugii

Destinácia: Taliansko, Umbria
Kód zájazdu: 1352773
Cena od: 349 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

11.09.2025 5 dní First Minute 349 € +0 € autobusová

Popis zájazdu

Ak milujete Taliansko, máme pre vás cestovateľskú lahôdku a tou je autentická Umbria. Nielenže uvidíte mesto, kde sa natáčal slávny seriál Don Matteo, pozriete si Spello – jednu z najkrajších kvetnatých stredovekých dediniek Talianska, nebude chýbať Perugia, kde nájdete „sladké bozky“, čokoládovú pochúťku a nevynecháte slávne Assisi, významné pútnické miesto, ktoré preslávil František z Assisi.

Program :
1.deň :
vo večerných hodinách odchod autobusom zo Slovenska.


2.deň :
prehliadka Perugie, mesta, ktoré preslávila aj slávna cukrárka Luisa Spagnoli, ktorá si najskôr otvorila výrobu čokoládových sladkostí a neskôr firmu s módnymi odevmi.
Jej najznámejšie produkty boli sladké čokoládové bonbóny s nugátovou plnkou a posekanými orieškami, ktoré sa nazývajú Baci, čo v preklade znamená bozky. V Peruggi nájdete staré múry, ktoré postavili ešte Etruskovia, zamierite na najznámejšie námestie Pizza IV Novembre, ktorej dominantou je fontána Maggiore, pri ktorej sa v minulosti stretávali umelci.
Práve na tomto námestí uvidíte aj katedrálu San Lorenzo, Palazzo dei Priori,... Nemôžete vynechať aj kaplnku Oratorio di San Bernardino, ktorá vás prekvapí detailne zdobenou fasádou a vo vnútri nádherným freskovým zdobením. Neskôr odchod na hotel, ubytovanie.

3.deň :
po raňajkách zamierite do jednej z najkrajších a najkvetnatejších dedín Talianska. Kľukaté stredoveké uličky, kamenné domy, zelené balkóny a farebné kvety – to je Spello.
Práve najkrajšie a najneobvyklejšie pre Spello sú očarujúce uličky mesta. Spello má dlhotrvajúcu tradíciu, kedy sa koná kvetinová súťaž, pri ktorej jednotlivé štvrte medzi sebou súťažia o najkrajšiu kvetinovú expozíciu. 
Mesto je charakteristické peknými, starobylými domami z miestnych kameňov a majitelia domov zdobia fasády, schody a nádvoria s kvetmi všetkých farieb. 
Do mestečka vstúpite starobylou impozantnou bránou Porta Consolare, vedľa ktorej nájdete vežu, ktorá má navrchu olivovník a niekoľko zvonov.
Z veže je krásny výhľad na námestie Spello má aj niekoľko kostolov, ktoré stojí za to vidieť. 
Neskôr presun do jedného z najkrajších stredovekých miest Talianska - do mesta Gubbio. Kto by nepoznal slávny seriál Don Matteo? Áno, práve Gubbio sa preslávilo natáčaním tohto seriálu.
V Gubbiu je známa aj legenda o vlkovi, ktorý strašil a terorizoval miestnych obyvateľov. Zabíjal dobytok a to spôsobovalo hlad a biedu. Vlka však skrotil František z Assisi a uistil obyvateľov, že ak mu dajú každý deň najesť, už nikomu neublíži.
V Gubbiu si prehliadnete historické centrum, hlavné námestie Piazza Grande, ktoré je srdcom mesta s mohutným gotickým palácom Palazzo dei Consoli. Práve tu sa nachádza aj Fontána bláznov – Fontana dei Pazzi, ktorá dostala meno podľa povery, ktorá rozpráva, že keď ju obídete trikrát dokola, zbláznite sa. V Gubbiu môžete nájsť aj starobylé divadlo pod šírym nebom, do ktorého sa zmestilo aj 6000 divákov. Neskôr presun na hotel.

4.deň :
po raňajkách  presun do významného pútnického mestečka Assisi, ktoré je rodiskom svätého Františka. Prehliadnete si centrum mesta a úchvatnú baziliku sv. Františka, v ktorej je pochovaný a ktorá je zapísaná do zoznamu UNESCO.
V roku 1181 sa tu narodil, žil aj zomrel najslávnejší rodák - sv. František. Pôvodne pokrstený ako Giovanni Battista Bernardone pochádzal zo zámožnej rodiny, získal dobré vzdelanie a dlho viedol bezstarostný život. V roku 1199 však vypukla v Assisi občianska vojna medzi mešťanmi a šľachtou, František bojoval na strane mešťanov a spolu s nimi tiež padol v roku 1202 do zajatia.
Vo väzení ťažko ochorel a po návrate domov sa začal vyhýbať ľahkovážnemu životu, začal navštevovať malomocných a všetky peniaze venoval chudobným. Rozišiel sa s rodinou a začal žiť ako pustovník. Postupne sa k nemu pridávali ďalší muži a tak vznikol františkánsky rád, ktorý postupne ovplyvnil celé západné kresťanstvo. František a jeho bratia žili jednoduchým životom a kázali oslobodenie sa od svetských statkov a pokánie. Ich život bol inšpiráciou aj pre mnohých ďalších.
Rodisko sv. Františka ročne privíta tisíce pútnikov, rozhodne však má čo ponúknuť aj neveriacim. Každý tu zakúsi neopakovateľnú atmosféru, nasiaknutú stáročiami duchovného života.
Stačí sa len túlať malebnými starobylými uličkami a vstúpiť do kostolov, ktoré ukrývajú hotové poklady.
Na Piazza del Comune môžete obdivovať pamiatky z dôležitej minulosti mesta, kde nájdete niektoré z najkrajších pamiatok v Assisi: chrám Minervy, fontánu levov a svätostánok. Neskôr presun autobusom na Slovensko.


5.deň :
príchod na Slovensko v ranných hodinách.

Zmena programu vyhradená. Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.

Cena zájazdu zahŕňa:
autobusová doprava
2 x ubytovanie v 3* hoteli
2 x raňajky
služby overeného sprievodcu
poistenie insolventnosti CK

V cene nie je zahrnuté:
obojsmerná miestenka 7 € - ( môžete si  prednostne vybrať presné miesto na sedenie v autobuse). Miestenky sa dodatočne zajednať nedajú. Prosíme v prípade záujmu si ich zaškrtnúť v objednávkovom formulári a do poznámky uviesť, kde by ste mali záujem sedieť ( napr. na strane šoféra, na strane sprievodcu, ktorý rad...).
príplatok za jednolôžkovú izbu 45 € / osoba / noc 
povinný vstupný poplatok do talianskych miest pre turistické autobusy - 20 € / osoba ( poplatok je rozpočítaný na počet miest v autobuse )
prípadná pobytová taxa na hoteli cca 2 € / osoba / noc
cestovné poistenie A2 EXCLUSIVE - 4,50 € / deň
nástupné miesta a príplatky :
Nitra 9 € ( garantovaný zvoz )
Sereď 9 € ( garantovaný zvoz )
Trnava 9 € ( garantovaný zvoz )
Bratislava – bez príplatku.
Všetky nástupné miesta sa budú realizovať.
Vstupy len na základe individuálneho záujmu: 
Cestovná kancelária nezodpovedá za presné ceny vstupov, lístkov..., nakoľko sa ceny počas roka menia a CK ich nedokáže ovplyvniť.

Generované systémom ProfiTour