Za tigrami, nosorožcami a sviatkom Holi s Martinom Karnišom

Uvidíme aj najväčšiu a najkrajšiu mešitu miliardovej Indie Jama Masjid zo 17. storočia. foto: Samuel Prejdeme sa ruinami prvej mešity v Indii. 
foto: Samuel Kĺč - BUBO Hlavným cieľom tejto cesty je hľadanie tigrov. Navštívime parky, kde je na ne najväčšia šanca a 97% India Gate – symbol nového Dillí. foto: Robert Taraba - BUBO Nákupy na Chandni Chowk ako z klasických orientálnych rozprávok. foto: Ľuboš Fellner - BUBO Nastupovať, zážitky sú pred nami. Vitajte v neuveriteľnej Indii. India je ako iný vesmír. Už po prvom raze sa sem budete chcieť vracať V sikskom chráme Vám porozprávame o histórii tohto náboženstva, ktoré mnohí pokladajú za agresívne. /uploads/usr/10908/zajazdy/india/tiger-bandhavgarh-utc.jpg Nilgau pestrý je najväčšia ázijská antilopa. Samce merajú 150cm v kohútiku a vážia do 300kg. foto: a Dnes z jeho radov však pochádza aj indický premiér. foto: Ľuboš Fellner - BUBO Pred vstupom Vám BUBO sprievodca vysvetľuje ako sa máme správať. foto: Ľuboš Fellner - BUBO Na tom najmilšom mieste v Delhi. Vyskúšate si prípravu naanu? foto: Ľuboš Fellner - BUBO Korenia od výmyslu sveta, pestrofarebné šatky a neskutočná tlačenica. V Indii spravíme z každého feš Krásne perzské motívy, vyskladané z pozostatkov bývalých hinduistických chrámov. foto: Samuel Kĺč - Zachovalá, vyše 700 rokov stará detailná výzdoba. Stačí sa zadívať a prenesie vás to do minulosti.
f Príjemné prostredie na okraji rezervácie tigrov Kanha. foto: Tuli Tiger Resort Doprajte si večeru s tigrami. Tie sú od Vás len pár stoviek metrov. foto: Tuli Tiger Resort Aj takto môže vyzerať Vaša izba v rezervácii Kanha. foto: Tuli Tiger Resort Reštaurácia je už na Vás pripravená. Dáte si dhal, alebo skôr nejaké kari? foto: Tuli Tiger Resort Pekné a vkusne zariadené izby dokonale zapadajú do prírody. foto: Tuli Tiger Resort Vždy sa snažíme Vám dať viac. Ubytovania, ktoré sú nad indické pomery. foto: Tuli Tiger Resort Oba parky ktoré navštívime majú zdravú a najhustejšiu populáciu v celej Indii. foto: archív BUBO Tiger je len jeden druh, džungľový. Tvorí viacero poddruhov, tu sa nachádza indický. foto: archív BU Páv korunkatý je národný vták Indie. Vyskytuje sa takmer v celej subtropickej a tropickej časti až p Medveď pyskatý je ďalšou veľkou atrakciou oboch parkov. Žije na veľkom území, takmer v celej Indii, Byvol arni je typickým zvieraťom tejto oblasti. Je predkom domáceho vodného byvola, ktorý sa rozšíri Tigre sú samotárske a každý jedinec si udržiava rozsiahle územie. Preto je tak náročné ich hľadať. f Gaur je mohutný divý tur, najväčší spomedzi divokého dobytka. V priemere vážia samce viac ako 800kg Sú relatívne rozšírené a bežné v chránených územiach. Žijú v skupinkách s niekoľkými jedincami, povä Antilopa jelenia je v určitých oblastiach bežná. V týchto parkoch žije ale populácia je malá. Žije v Je to stredne malá antilopa, kde samec meria v kohútiku do 85cm a váži 55kg. Samcom rastú 75cm dlhé, Makak rézus je veľmi rozšírená a bežná opica, ktorá si zvykla na život v mestách a vidieku. Často ve Často boli používané ako laboratórne, pokusné zvieratá. Vďaka tejto opici prišli vedci na delenie kr Hulman posvätný je rovnako ako aj makaky veľmi rozšíreným druhom a budeme ho stretávať či už v divoč Páv korunkatý nie je jediným druhom, má svojho príbuzného páva chochlatého v juhovýchodnej Ázii. Sam Bývanie v korunách stromov ladí s okolitou prírodou. foto: Tree House Bandhavgarh Všade sa tu budete cítiť voľne a slobodne. foto: Tree House Bandhavgarh Suita s výhľadom do národného parku. Začujete tigra, alebo Vám hulmany pribehnú na terasu? foto: Tre Izby nie sú na stromoch kvôli ochrane proti tigrom alebo medveďom, je to unikátny štýl, známy po cel Užite si chvíle v takomto jedinečnom rezorte. Dokonalé prostredie a nádherné zvuky prírody. foto: Tr Miestny remeselník pri výrobe hinduistického božstva.
foto: Martin Ferenčík - BUBO Večerná energia spirituálneho mesta.
foto: Martin Ferenčík - BUBO Očisťujúci plameň, vás zbaví zlých myšlienok.
foto: Martin Ferenčík - BUBO Budúci indický kaderník, skladá poslednú skúšku - seba-oholenie.
foto: Martin Ferenčík - BUBO Podľa náboženských princípov sa musia zbaviť starého, aby vzniklo nové.
foto: Martin Ferenčík - BUBO Oslavy na díllskom Rajpath bulváry.
foto: Martin Ferenčík - BUBO Suvenír z Indie, vždy poteší. Nezabudnite však zjednať cenu. 
foto: Martin Ferenčík - BUBO Detská čistá duša. foto: Martin Ferenčík - BUBO Indovia hygienu nepodceňujú. Stačí jednorazová prírodná kefka na zuby.
foto: Martin Šimko - BUBO Každodenné zvážanie dreva na spaľovanie pozostatkov.
foto: Samuel Kĺč - BUBO Ranný pozdrav Slnku na najposvätnejšom mieste Indie. Surya Namaskar.
foto: Samuel Kĺč - BUBO Každodenná ranná rutina spojená s očistou tela aj duše.
foto: Samuel Kĺč - BUBO Aarti je zbožný rituál, ktorý používa oheň ako obetu. Zvyčajne vo forme lampy, pri ktorej kňazi spie BUBO pomáha miestnym pri výstavbe domu. Je to zábava a skvelý zážitok. India je krajinou s exotickými ľuďmi. Mágia Indie sa premieta aj v jej ľuďoch. Oddych v centre mesta. Trošku si vyhodila z kopýtka. Prelietame do Asámu. Božská Brahmaputra nás bude sprevádzať viacerými dňami tejto cesty. foto: archí Okrem samotnej rieky, ktorá je plná života, prináša aj živobytie miestnym obyvateľom a sú na nej do Vstupujeme do Kazirangy. V tomto parku žije najväčšia populácia nosorožcov indických. Nikde na svete Tieto nosorožce sú jedným z piatich druhov na svete. V Ázii sú najpočetnejšie, na pokraji vyhynutia Často ich nájdeme pri vode, ktorej je v Kazirange viac ako dosť. Národný park je počas monzúnov zatv Radi sa vo vode chladia a zbavujú sa dotieravého hmyzu bahnovými Sme pri rieke Brahmaputra, na brehu ktorej leží národný park Kaziranga. Nalodíme sa a budeme veriť, V hnedých vodách Brahmaputry žije fascinujúci druh sladkovodného delfína. Tieto zvieratá sú posledný Ráno opäť vstupujeme do Kazirangy. Znovu hľadáme nosorožce. Park má dobré výsledky aj v odchove mlad Pohľad na toto zviera je jedinečný, poukazuje na svoj prehistorický pôvod. Od spoločného predka sa n Jeleň sambar je jedným z piatich druhov jeleňov žijúcich v Kazirange. Je rozšírený po celej Indii, j Barasinga bol kedysi rozšírený jeleň, v dnešnej dobe prežívajú na pár malých ostrovčekoch indického Páv korunkatý nie je jediným druhom, má svojho príbuzného páva chochlatého v juhovýchodnej Ázii. Sam
Destinácia: India
Kód zájazdu: 1355704
Cena od: 5 880 €
Príplatky od: 880 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

06.03.2025 13 dní First Minute 5 880 € +880 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Hľadáte alternatívu k Africkému safari? Chcete vidieť divočinu národných parkov v exotike Indického subkontinentu? Vydajte sa na cestu do najlepších národných parkov na tigre a nosorožce s našim odborníkom na safari v malej skupine. Zažite tigre v oblasti, ktorá bola predlohou Knihy džunglí a poďte za najväčšou populáciou nosorožcov indických do odľahlej oblasti Kaziranga na brehu božskej rieky Brahmaputry. Okrem zvierat zažijete aj fascinujúci sviatok Holi v meste, ktoré je pre Indov posvätné.

1. deň:
Odlet do Indie.

2. deň:
DILLÍ – prílet do hlavného mesta krajiny. Atmosféra Dillí Vás dostane. Kvalitná prehliadka starého Dillí – prvé dotyky s hinduizmom. V sikskom chráme Vám porozprávame o histórii tohto náboženstva, ktoré mnohí pokladajú za agresívne, no dnes z jeho radov pochádza aj indický premiér. Uvidíme aj najväčšiu a najkrajšiu mešitu miliardovej Indie Jama Masjid zo 17. storočia. Nákupy na Chandni Chowk ako z klasických orientálnych rozprávok. Korenia od výmyslu sveta, pestrofarebné šatky a neskutočná tlačenica. India Gate – symbol nového Dillí. Prvá indická večera. Máte chuť na kura Tandoori? Alebo Vám viac chutí Palak Paneer? Sprievodca Vás zasvätí do tajov indickej kuchyne. Rozšírenie programu: Qutab Minar (UNESCO) – najstaršia moslimská pamiatka Dillí so železným stĺpom, ktorý preslávil Däniken. Najvyšší tehlový minaret na svete a prvý vrchol našej cesty.

3. deň:
Odlet do Jabalpuru. Po prílete presun minibusom do blízkosti národného parku Kanha. Budeme prechádzať čiastočne obývanou krajinou a rovnako aj neobrábanými územiami. Po ceste sa zastavíme pri zaujímavých miestach a doprajeme si chutný, indický obed. Po príchode do rezortu na okraji tigrej rezervácie si odpočinieme a užijeme príjemného prostredia strednej Indie, štátu Madhya Pradesh. Podvečer budú vyspevovať vtáci, škriekať pávy a hulmany posvätné. Započúvajte sa do zvukov lesa a možno začujete aj rev tigra.

4. deň:
Skoro ráno vyrážame z lodge a mierime na bránu parku. Vstupujeme na územie tigrov bengálskych. Toto je zriedkavý ale známy názov tigra džungľového – indického Pantera tigris tigris. Je najrozšírenejším poddruhom tigra, najväčším je tiger sibírsky (amurský). Jeho populácia v prírode sa dohaduje na 2500 jedincov a žije v Indii, Bangladéši, Bhutáne a Nepále. Len v samotných Spojených štátoch amerických žije viac jedincov v ZOO ako vo voľnej prírode. Tigre sú fascinujúce šelmy a preto sú aj ohrozené lovom a pytliactvom. Rezervácia Kanha je považovaná za jeden z 3 parkov, ktoré majú zdravú populáciu a tigrov je tu dostatok na to, aby sa tu mohli samce so samicami stretnúť a priviesť na svet mláďatá. Od skorého rána sa budeme snažiť hľadať týchto pruhovaných duchov indických lesov. Čaká nás doobedné a poobedné safari, počas obedňajšej prestávky si doprajeme oddych. Veríme, že budeme úspešní a podarí sa nám tigre vystopovať. Sme tu v období, kedy je najlepšia možnosť tigre v hustom poraste vidieť. Od februára krajina vysychá, tráva už leží a listy opadávajú zo stromov. Preto je považované toto obdobie za najlepšie na hľadanie šeliem, aj napriek tomu, že sú farby okolia fádnejšie. Od novembra do januára je krajina zelená, zvieratá však vo vysokej tráve nie je vidno a zelené kríky a stromy znemožňujú nazrieť do vnútra lesa. Toto obdobie je obľúbené medzi milovníkmi vtáctva a „zelenej“ fotografie.

5. deň:
Pokračujeme v safari v rezervácii Kanha a zvyšujeme svoje šance. Okrem tigrov hľadáme aj iné zvieratá. Žijú tu aj iné atraktívne druhy, ako sú napríklad leopardy, dhouly (divý pes), medvede pyskaté, antilopy jeleňovité, nilgau, jelene sambar, barasinga a axis, malé jeleňovité zviera menom muntžak alebo mohutný gaur – divý tur. Množstvo vtákov láka aj ornitológov a tak si tu každý príde na svoje. Samozrejme, sme na safari a žiadne zviera Vám nikto nezaručí. Tento park má najvyššiu úspešnosť v pozorovaní tigrov a preto sme ho vybrali. Opäť si počas obeda doprajeme relax v rezorte, aby sme popoludní pokračovali v hľadaní toho, čo nám príroda ponúkne. Ako budeme úspešní? To si povieme pri chutnej večeri.

6. deň:
Opúšťame hlavnú tigriu baštu v Indii a presúvame sa o 230 km severnejšie do národného parku Bandhavgarh. Tento je považovaný za ďalšiu vynikajúcu možnosť na pozorovanie tigrov. Po ubytovaní sa a obede vyrážame na popoludňajšie safari. Vo všeobecnosti tieto parky a rezervácie zatvárajú svoje brány počas obeda. Safari je tu možné iba ráno a poobede a častoi majú 1-2 dni v týždni, kedy je možné safari iba ráno. Parky a rezervácie sú otvorené približne od 6:00-11:00 a 15:00-18:00, všetko upresňuje správa parku a určuje návštevné hodiny podľa východu a západu slnka. Nám to však stačí, v horúcom počasí aj tak nikomu na otvorenom aute nie je príjemne a poteší schladenie sa a osvieženie v lodge. Opäť hľadáme tigre, potomkov slávneho Šér Chána (Shere Khan) z knihy a filmov Kniha džunglí od Rudyarda Kiplinga. Ten sa pri písaní Knihy džunglí inšpiroval práve oblasťou, kde sa nachádza dnešný park Kanha a Bandhavgarh.

7. deň:
S otváraním brány vstupujeme do národného parku a ponoríme svoje oči do džungle alebo trávnatých oblastí. Variabilita ekosystémov je tu veľká a ako budeme parkom prechádzať, rastlinstvo a krajina sa bude meniť. S tým budú prichádzať aj rôzne druhy zvierat. Hľadáme (okrem Šér Chána) štvorrohé antilopy, nilgau, makaky rézusy, hulmany, pásavé hyeny a mnoho ďalších. Opäť zvyšujeme šancu vidieť medvede, šakaly, sambary, dhouly a chinkary (antilopy). Žeriav sárus je jedným z majestátnych vtákov obývajúcich park. V poraste hľadajte aj kobry, pytóny, korytnačky a varany. Nachádzame sa v skutočnej indickej divočine, akých je už poskromne. Práve toto miesto je známe aj ako jedným z domovov  bielych tigrov. Z času načas sa objaví informácia o pozorovaní týchto vzácnych farebných mutácii v tomto parku. Majte oči na stopkách. Lov je tu zakázaný už od 50-tych rokov 20.storočia a tak posledný biely tiger tu bol ulovený v roku 1951. Ranné a poobedné safari nám spravia deň.

8. deň:
Z Bandhavgarhu smerujeme na severo-východ do Váránasí. Celodenný presun krajinou, kde budeme sledovať bežný život na uliciach a na vidieku. Pokiaľ nás niečo zaujme, zastavíme. 330 kilometrov nám bude trvať so zastávkami celý deň a do Váránasí prídeme na večeru. To bude presne čas, kedy sa vyberieme na gháty a budeme sledovať toto fascinujúce miesto za svetla chabého pouličného osvetlenia a ohňov. Každý večer pri západe slnka prebieha ceremoniál Ganga Aarti, kedy hinduisti pokladajú na Gangu obetiny v podobe plávajúcich sviečok. Pozrieme sa na to zblízka.

9. deň:
Najhinduistickejšie mesto sveta. 330 miliónov bohov. Uzučké uličky plné kráv, smradu a hluku. Napriek tomu niečo visí vo vzduchu. Či práve preto? Ranná plavba prenajatou loďou po Gange. Chcete si zaveslovať aj Vy? Svitanie a atmosféra, akú môžete zažiť iba TU. Desiatky nádherných ghátov. Tisíce kúpajúcich sa veriacich od tých najbohatších, ktorí sa dovezú v luxusných limuzínach až po žobrákov, ktorí nemajú čo jesť. Očista tela aj duše. Najznámejší spaľovací ghat, kde by chcel byť spopolnený každý hinduista. Prechádzka so sprievodcom mestom, z ktorého dýcha stredovek. Pohľad na Zlatý chrám a Auragzebovu mešitu. Islam a hinduizmus. Sarnath a jeho Jelení park, kde Budha prvýkrát predniesol svoje učenie. Najstaršie stupy na svete z 5 storočia p.n.l.. Vzácny Ašokov pilier z 3. storočia p.n.l, ktorý nájdete na všetkých indických minciach, aj na indickej vlajke, uvidíme naživo. Večer odchod na letisko a odlet do Dillí a prestup na let domov.

10. deň:
Po fascinujúcom zážitku v meste, kam sa aspoň raz za život chce pozrieť každý ind, preletíme na východ ponad Západné Bengálsko, do Asámu, do mesta Guwahati. Po prílete sa presunieme do našej lodge na brehu božskej Brahmaputry a budeme sledovať asámsku prírodu v záhrade nášho ubytovania. Vyspíme sa v blízkosti národného parku Kaziranga.

11. deň:
Skoro ráno, tak aby sme o 7:00 vstupovali do parku, odídeme z nášho ubytovania a vojdeme do raja nosorožcov indických. Safari je tu povolené v dvoch etapách každý deň. Od 7:00 do 9:30 a od 13:30 do 15:30. Správa parku môže tieto času v priebehu sezóny, ktorá tu trvá od novembra do apríla, meniť. Park má rozlohu 430km2, leží na južnom brehu Brahmaputry. V roku 2018, kedy bolo sčítanie nosorožcov ich napočítali 2.413 kusov. Sú to 2/3 celkovej svetovej populácie vo voľnej prírode. Celá, turistom prístupná, časť parku je zarastená lesom, vysokou „sloňou“ trávou a kríkmi. Nosorožcom takéto prostredie dokonale vyhovuje. Je tu aj dostatok močiarov a bahnistých miest, kde sa môžu schladiť a poriadne namazať bahnom. Hlavným cieľom tohoto safari je nájsť tieto vzácne a veľmi ohrozené zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Okrem týchto panciernatcov tu je aj najväčšia hustota tigrov vo voľnej prírode, vzhľadom k porastu ich nie je tak jednoduché vidieť ako v iných parkoch Indie, napríklad Kanha, alebo Bandhavgarh. Veríme, že hneď zrána budeme úspešní. Po rannom safari musíme opustiť park. Z brány sa presunieme na obed a po obede o pár kilometrov ďalej k mólu kde nasadneme na loď. Budeme sa plaviť po božskej Brahmaputre a okrem bežného života pri a na vode budeme hľadať jedinečné živočíchy. Sú nimi sladkovodné delfínovce indické. Žijú na relatívne veľkom území od Pakistanu po východnú Indiu. Žijú však výhradne vo veľkých riekach s množstvom rýb, čo je ich hlavná potrava. Obývajú hlavne rieky Ganga a Brahmaputra a v Pakistane Indus, kde žije poddruh tohto prapodivného a vzácneho tvora. Ich vzdialení príbuzní, inie, žijú v riekach južnej Ameriky, Amazonke, La Plate, Orinoku a ďalších. V Číne ešte do 90-tych rokov žili delfínovce čínske, ktoré sú už podľa všetkého vyhynuté a ak je to pravda, tak sú prvými delfínmi, ktoré nedokázali prežiť dôsledky zmeny ich prostredia vďaka ľudskej činnosti. V Brahmaputre ešte žije relatívne zdravá populácia a je šanca ich vidieť práve v časti, ktorá je v okolí Kazirangy. Na rieke strávime približne 2 hodiny a dosýta si ju vychutnáme. Po tejto návšteve a obede bude opäť čas sa pobrať späť do parku a pokračovať v safari. Nájdeme tigra? Uvidíme vodné byvoly? Uvidíme zoborožce, sambary, alebo barasingy? Zvierat tu žije viac ako dosť a safari určite splní očakávania. Sme opäť na bráne Kazirangy a máme ďalšie šance stretnúť Šer Chána, alebo nosorožce. Meno národného parku má viacero vysvetlení. Najčastejšie sa hovorí o dvojici milencov Kazi a Rawnga, ktorých rodiny nechceli akceptovať ich vzťah, zmizli v lese a už ich nikto nevidel. Les pomenovali podľa nich. Ďalšia legenda je o bezdetnom páre, ktorí mali vykopať jazero, aby sa na nich nikdy nezabudlo a ich meno žilo ďalej. Volali sa Kazi a Rangai. Existuje viacero ďalších legiend. Budeme sa znova pohybovať po rovnej, záplavovej oblasti Kazirangy, až pokiaľ nenastane čas opustiť park.  Po safari a plavbe sa vrátime do našej lodge a budeme spracovávať fotky a jedinečné zážitky.

12. deň:
Záverečné ráno, záverečné safari a hľadanie čohokoľvek, čo sa v národnom parku pohne. narobíme ďalšie desiatky fotiek v dokonalom rannom svetle? Po safari, veríme že úspešnom, sa vydáme na jazdu späť na letisko do mesta Guwahati. Odlietame z Asámu plní dojmov. Guwahati nie je spojené priamymi linkami s dopravnými uzlami (hub) leteckých spoločností, ktoré na lety do Indie dokážeme využiť a tak ešte na tomto exotickom subkontinente prestúpime z lokálneho letu na medzinárodný. Neuveriteľných 12 dní je za nami.

13. deň:
Prílet do domov.
Generované systémom ProfiTour